Over Buurderij Best

De Oorsprong

Gelegen in het buitengebied van Best, in het gehucht Molenkampen in een kampenlandschap, staat Buurderij Best. Kenmerkend voor het kampenlandschap zijn de multifunctionele kleinschalige akkertjes en graslanden, omzoomt door diverse singels en bomen.

Door ruilverkaveling en intensieve landbouw in het verleden, is het kleinschalige landschap grotendeels verdwenen en nog maar in beperkte mate herkenbaar door het huidige monocultuurlandschap.

Wij willen juist die kleinschaligheid en multifunctionaliteit weer herintroduceren. Een oude prent uit 1900 geeft ons daarom inspiratie om het oorspronkelijke landschap weer zo veel mogelijk terug te brengen zoals het was.

De Toekomst


Op onze locatie zal de komende tijd onze langgevelboerderij uit 1827 in ere worden hersteld, zodat het weer bewoond kan worden. Een gedeelte van de boerderij wordt verbouwd tot boerderijwinkel om al onze producten te kunnen verkopen.

Wij nemen je mee in een beeld over hoe Buurderij Best vorm gaat krijgen de komende tijden. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het uiteindelijke beeld, anders gaat uitpakken dan wij voor ogen hebben. Dit is mede door de continue veranderende wet- en regelgeving op het gebied van het houden van dieren, bebouwingen en vergunningen. De praktijk is een proces van kijken wat mogelijk en nodig is in het belang van onze uiteindelijke doelstelling en alle partijen binnen de totaal-boerderij.

 

De Varkens

 

Centraal in het gebied zullen een deel van onze varkens buiten rond lopen. Hier kunnen zij naar hartenlust de grond omwoelen of een verkoelend modderbad nemen. Dit bad kunnen onze varkens nemen in een al bestaande ouderwetse brandput: midden in het land bevindt zich namelijk een natuurlijke put, met diverse bomen. Een ideaal plekje verkoeling te zoeken voor de varkens. Daarnaast hebben zij een eigen stukje grond, waarop zij kunnen foerageren: op zoek naar een aanvullend lekker hapje eten. Het terrein van de varkens is omzoomt met heggen en diverse bomen om de dieren te voorzien van natuurlijke schaduw- en schuilplekken.

Daarnaast vullen wij de voedingsbehoefte van onze varkens aan met een unieke brok: een kleinschalige voederfabriek uit de regio stelt samen met ons een brok samen, waarvan alle ingrediënten volledig uit overproductie van de humane sector komen. Zo verspillen wij geen voeding én mogen onze varkens doen waar zij oorspronkelijk ook goed in zijn: kliekjes eten, maar dan in een modern en verantwoord jasje.

De Runderen

Rondom het domein van de varkens, liggen diverse stukken landbouwgrond. Een deel hiervan zal gebruikt worden voor het telen en voeren van onze varkens, een ander deel zullen wij opnieuw inrichten voor onze runderen.

Door gebruik te maken van meerdere weides, kunnen wij onze runderen grotendeels het hele jaar rond voorzien van voeding die zij benodigd zijn. De mest die zij achterlaten bevatten goede stoffen voor de bodem en draagt bij aan biodiversiteit, zowel boven de grond als in de grond.

Onze koeien worden op een natuurlijke wijze gedekt door een stier die wij zelf selecteren op zijn genetische goede eigenschappen en het karakter. De kalfjes via een natuurlijke manier ter wereld, blijven enkele maanden bij hun moeder zogen en groeien samen met hun leeftijdsgenoten op in de grote kudde.

De dierverblijven

In plaats van gebruik te maken van traditionele (grotendeels) dichte stallen, kiezen wij voor een transparante en ronde Roundhouse-systeem. Bij slecht weer en in de winter kunnen de runderen hier verblijven, zonder binnen te staan: met deze manier van huisvesting staan zij constant in verbinding met de natuur. Ondertussen krijgen de landerijen weer kans om te herstellen voor het volgende seizoen begint.

In onze (fruit)boomgaard scharrelen de kippen rustig en beschut rond. Zij helpen ons door te doen waar zij goed in zijn: de grond loskrabben en op zoek gaan naar wormpjes en piertjes. In de avonden en nachten kunnen zij op stok in onze kip-caravan en de volgende ochtend kunnen wij kakelverse eitjes rapen!

 

 

Herinrichting landbouwgrond

De stukken grond worden opgedeeld in meerdere kleinere weides en doorgezaaid met biologische kruidenrijke grassen, afgebakend met heggen en bomen. Het gebruiken van meerdere weides, hun gewassen en functies noemen wij ook wel silvopastorale agroforestry: een combinatie van bomen, struiken en vee, waarbij zowel plantaardige als dierlijke landbouwproductie geïntegreerd zijn. Het is een zeer nieuwe en nog vrij uniek manier in de Nederlandse agrarische sector, maar in het buitenland is het al een veel geziene wijze.

Door de bomen, struiken en heggen zó te planten, kunnen er gewassen geteeld worden op een manier dat het nog steeds werkbaar is met de eventuele machines voor zaai- en oogstwerkzaamheden. Daarnaast is het mogelijk om, naast de te telen gewassen, ons vee gebruik te laten maken van de landerijen die aangekleed zijn.

In onze fruitboomgaard bijvoorbeeld, zullen de kippen rustig en beschut rondscharrelen. Zij helpen ons door te kunnen doen waar zij goed in zijn: de grond loskrabben en op zoek gaan naar wormpjes en piertjes. In de avond en nacht kunnen zij op stok in onze kipcaravan en de volgende ochtend kunnen wij de kakelverse eitjes rapen!

Moes- en pluktuin

Binnen onze locatie ligt de moes- en pluktuin centraal welke wij inrichten volgens het permacultuur principe. Met het telen van eigen (vergeten) groenten, kruiden en overige eetbare producten dragen wij bij aan het lokaal voedsel produceren en daarmee een laag milieubelastende footprint. De randen van deze moes- en pluktuin worden beplant met diverse bloemen die ook bijdragen een mooie leefomgeving voor hommels, bijen en vlinders, welke ons leven extra kleurrijk maken.

Binnen onze locatie zal er ook gewerkt worden aan het realiseren van een moes- en pluktuin. Deze zal een centraal liggen en volgens permacultuur ingericht worden. Met het telen van eigen (vergeten) groenten, kruiden en overige eetbare producten, dragen wij bij aan lokale voedselproductie en daarmee ook een laag milieubelastende footprint. Daarnaast geven ook vele van onze bomen heerlijk fruit en noten.

Wij zaaien elk jaar diverse akkerranden en bloemstroken in met de meest kleurige bloemen en kruiden in. Naast dat deze een lust voor het oog zijn, dienen deze randen ook een zeer belangrijke functie. Zo helpen deze randen ons bij gewasbestuiving, de verbetering van de waterkwaliteit, het vergroten van de biodiversiteit en werkt het als een natuurlijke plaagbeheersing. Nadat zij hun werk gedaan hebben, zijn de bloemen klaar om geplukt te worden!

Voor de bezoeker

Met ons plan willen wij weer een mooi functioneel en een zo oorspronkelijk mogelijke locatie realiseren. De investeringen in het groen zullen bijdragen aan de afkoeling van de aarde en geeft vele diersoorten een plek om te nestelen en te voeden, oftewel: een bijdrage aan de biodiversiteit. Een belangrijke drijfveer voor Buurderij Best.

Buurderij Best ligt aan diverse fiets- en wandelroutes, wat onze locatie een mooie plek maakt om in de toekomst te overnachten in één van de Tiny Houses of op de daarvoor ingerichte kampeerplekken. Ook voor het maken van een dagje uit, kan je je auto op onze parkeerplaats parkeren om vanuit hier te genieten van onze prachtige omgeving en Brabantse gezelligheid!

Wij hebben ontzettend veel zin om een paradijs op aarde neer te zetten. Dit doen wij al samen met vele ‘buren’. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je graag een steentje bijdragen of ben je benieuwd wat jij kan doen? In ‘Wordt een Buur!’ lees je meer!